Unihygienia: tyynyjen ja vuodevaatteiden puhtauden seuranta
Vaikka mikrobit ovat luonnollinen ja olennainen osa jokapäiväistä elämää, niiden kasvu väärissä paikoissa voi aiheuttaa ongelmia. Tyynyjen, vuodevaatteiden ja nukkumisympäristön puhtaus voi vaikuttaa terveyteemme. Ihmiset viettävät useita tunteja päivässä vuoteessa, ja nukkuessa kehostamme siirtyy väistämättä hikeä ja ihon hiukkasia vuodevaatteisiin ja tekstiileihin.
Millaisella tyynyllä nukut?
Unikulma, suomalainen uneen ja yksilöllisesti räätälöityihin sänkyihin erikoistunut yritys, on tutkinut tyynyjen hygieniaa useiden vuosien ajan. Nämä tutkimukset paljastavat, että suurin osa suomalaisista ei pese tyynyjään lainkaan tai pesee niitä liian harvoin. Unikulma on myös tehnyt mikrobikokeita tyynyille esimerkiksi Hygicult-testeillä ja löytänyt tyynyistä useita homelajeja1.
Äskettäin julkaistussa artikkelissa Ylen toimittaja testasi kahden tyynyn hygieniaa yhdessä Aidianin kanssa. Testi tehtiin Hygicult-testeillä ja molemmissa tyynyissä havaittiin bakteerikasvua. Lisäksi toisesta tyynystä, jota käytti märillä hiuksilla nukkumaan menevä henkilö, löydettiin hometta2.
Homeiden esiintyminen vuodevaatteissa voi aiheuttaa terveysongelmia
Vuodevaatteiden homekontaminaatiota tutkittiin myös Woodcockin tekemässä brittiläisessä tutkimuksessa, jossa testityynyistä löydettiin useita homeita. Yleisin löydetty home oli Aspergillus fumigatus, tunnettu allergeeni3.
Jos kotona ilmenee allergiaoireita, voi monella herätä kysymyksiä sisäilman laadusta. Ennen lisätoimiin ryhtymistä voisi olla hyödyllistä testata patjan tai tyynyjen mikrobikontaminaatio. Vaikka mikrobit ovat luonnollinen osa ympäristöämme, tyynyn päivittäinen läheinen kontakti hengitysjärjestelmäämme tulisi ottaa huomioon. Vuodevaatteiden pesun lisäksi on suositeltavaa pestä tyyny säännöllisesti – ihanteellisesti kerran kolmessa kuukaudessa – ja vaihtaa se uuteen kahden vuoden välein1.
Hygicult-testit pintojen mikrobiologisen hygienian seurantaan
Hygicult kastolevyt ovat tarkoitettu pintojen mikrobihygienian nopeaan seurantaan. Niitä on saatavana versioina yleisten bakteerien, hiivojen, homeiden ja tiettyjen bakteerien, kuten Enterobacteriaceae tai Escherichia coli, havaitsemiseen. Näitä testejä on helppo käyttää paikan päällä tai ne voivat toimia kätevänä kuljetusalustana viljellyille näytteille.
Lähteet
- Vanha tai likainen sänky voi olla terveysriski (Kaleva). Available at: https://sivustot.kaleva.fi/unikulma/2017/12/12/vanha-tai-likainen-sanky-voi-olla-terveysriski/ Accessed 29 October 2024
- Monen suomalaisen arkinen tapa saa tyynyn homehtumaan – et kai sinäkin nuku bakteeripesässä? (Yle). Available at: https://yle.fi/a/74-20104741 Accessed 29 October 2024
- Woodcock, AA & Steel, N & Moore, Caroline & Howard, Susan & Custovic, Adnan & Denning, David. (2006). Fungal contamination of bedding. Allergy. 61. 140-2.